Dat je groeien mag!
Alles wat leeft, groeit. Dit principe zien we overal in de natuur. Denk aan bloemen die in het voorjaar bloeien en bomen die elk jaar een stukje dikker worden. Net zoals in de natuur, geldt dit ook voor ons geloof. Zonder leven, geen groei. Maar hoe kunnen we groeien in geloof? Is dit een natuurlijk proces, of hebben we daar zelf ook invloed op? En hoe ziet die groei eruit in ons dagelijks leven?
In Johannes 15 leert Jezus ons over geloofsgroei, gebruikmakend van herkenbare beelden uit het dagelijks leven. Hij vergelijkt zichzelf met een wijnstok, een beeld dat in het Oude Testament symbool staat voor Israël. Jezus zegt: "Ik ben de ware wijnstok," en benadrukt daarmee zijn rol als Zoon van Israël, verweven met God, de wijnbouwer.
Een wijnstok wordt niet zomaar geplant; het doel is om vrucht te dragen. Dit vraagt om voedsel, water en soms om snoeiwerk. Zo ook in ons geloofsleven: om vrucht te dragen, moeten wij verbonden blijven met Jezus. Een rank die geen vrucht draagt, is nutteloos. Alleen in verbondenheid met Jezus kunnen wij groeien en tot onze bestemming komen.
Hoe blijven we in Hem? Johannes legt uit dat dit mogelijk is door Jezus’ woorden te overdenken, door gebed, gehoorzaamheid en blijdschap. Liefde en het houden van Gods geboden gaan hand in hand. Zonder regels zou de wereld in chaos vervallen; Gods geboden bieden ons de kaders waarin we vrij kunnen leven.
Leven dicht bij Jezus betekent dat we Zijn Woord in ons dagelijks leven toepassen. Dit is geen vrijblijvende keuze; als we geen vrucht dragen, verliezen we onze verbinding met de wijnstok. Groeien in geloof betekent ook dat we soms gesnoeid worden. Dit kan pijnlijk zijn, maar het doel van God is dat ons leven meer vrucht draagt. Hij weet precies hoe Hij moet snoeien, en we mogen erop vertrouwen dat Hij ons op de juiste manier leidt.
We hoeven niet krampachtig op zoek te gaan naar tekenen van geloofsgroei. Door verbonden te blijven met Jezus, zal de groei vanzelf komen, net zoals een rank die vrucht draagt door zijn verbinding met de wijnstok. God is overvloedig en wil ons leven vullen met zijn volheid. Jezus roept ons op om in Hem te blijven, en dan zullen de vruchten vanzelf volgen. Dit proces van groeien, snoeien en rijpen brengt eer aan God en toont dat wij echte discipelen van Jezus zijn.
Het Diaconaal doel: "Hulp voor kwetsbare mensen in Lelystad''
Pioniersplek Zuiderlicht richt zich door middel van Woord en daad op de Zuiderzeewijk in Lelystad. De wijk is kwetsbaar en kent al een lange tijd grote problematiek. Vanuit de kerk worden al jaren activiteiten voor de buurt ontplooid. Met de vorming van een pioniersplek wordt ingezet op de vorming van een geloofsgemeenschap die dienend aanwezig is in de wijk. Stapje voor stapje worden activiteiten toegevoegd die bijdragen tot een open gemeenschap waar mensen de liefde van Christus zichtbaar kunnen zien worden.
Wat houdt het project in?
Met een team van enthousiaste vrijwilligers is missionair werker Robert van der Elst in de Zuiderzeewijk aan pionieren. De geloofsgemeenschap is in wording, maar het kinderwerk staat als een huis. Elke zaterdagochtend is er club. De kinderen (in de basisschoolleeftijd maar soms blijven oudere kinderen hangen omdat ze maar geen afscheid kunnen nemen) krijgen een mooie mix van Bijbelverhalen, ontspanning en vooral veel liefdevolle aandacht.
Opvallend veel kinderen zijn afkomstig uit eenoudergezinnen, met alle daaraan verbonden uitdagingen. Het team zou ook graag een relatie opbouwen met de ouders van de kinderen en met andere volwassenen, maar dat moet nog groeien. Een heel enkele keer zoekt iemand zelf contact. ‘Zo kwam er een man naar ons toe met de vraag of we werk voor hem hadden. Dat is veelzeggend. Hij wilde zich zo graag nuttig voelen.’
Klik hier voor meer informatie over dit project.